Nya Benelli 828U har mycket nytt att erbjuda i hårdvaruväg, men funktion och skjutegenskaper känns bekanta och trygga.
Av Lars Hanaeus i VT 4-2015
Andra gången gillt och nu äntligen får jag skjuta med bössan, plocka isär den och känna på alla detaljer. Även om slutet av maj bjöd på regn och en temperatur som inte lockar till skjutbanan, så gjorde möjligheten att äntligen få skjuta med Benellis första bock vädret ganska ointressant.
Möjligheten att testa på svensk mark dök upp i all hast och gällde bara några dagar så att få släppa lite bly genom piporna var verkligen prioriterat.
Jag har ju skrivit om denna bössa två gånger tidigare i år och det innebär att denna omgång kommer fokusera på skjutegenskaper och detaljer som man faktiskt måste ha en bössa för att kunna utreda.
Skjutegenskaper
Visst kan man känna mycket av hur bössan förväntas fungera, och om hur egenskaperna fördelats, bara genom att torrtesta den. För att få en fullt utmejslad upplevelse krävs självklart en rejäl provskjutning. Man måste skjuta med den, under olika förhållanden och förutsättningar.
Benelli 828U är i nuvarande utförande en renodlad jaktbock, modeller med olika typer av sportinganpassning finns planerade, men vilka och i vilken exakt ordning de kommer vet vi inte ännu. Sannolikt kommer flera piplängder och olika typer av spänger först.
Den bössa vi fick testa hade 70-pipor men några få exemplar med 65 cm långa pipor är också på ingång. Eftersom bössan är lätt, precis under 3 kilo är det en mycket speciell vapentyp som inte är direkt vanlig, i alla fall inte som kaliber 12-bock med 70 cm långa pipor.
Riktigt lätta bockar med korta pipor har alltid funnits och alla som testat vapentypen vet att korta och lätta pipor sällan är direkt lättskjutna. Lika lätt som det är att starta swingen stannar den som fast i sirap.
5 cm längre pipor förändrar egenskaperna och ger en lätt hagelbock med normala egenskaper även om de tydligt lutar mot jakt. Det måste sägas att detta inte är en bock som på något sätt liknar en lite lättare allround sportingbock, en modell som passar bra på ett andpass och klarar de flesta andra situationer utan stora problem.
Benellin är en helt annan skapelse med andra egenskaper som startar snabbare, med kortare swing och minimal reaktionstid. Alla egenskaper är snabbare och mer anpassade för instinktiva skott utan långa swingsträckor. Detta påverkas så klart av skyttens förmåga och vanor men att det är en modell som passar bättre för snabba skott av instinktiv karaktär är helt klart. Alltså stött skogsfågel eller annat upptrampat vilt i trånga lägen. En annan testskytt sa direkt att detta var den skönaste bock han någonsin testat, ett klart alternativ till hans sida-vid-sida.
Detaljer
Att bara läsa om modellen eller se den som hastigast på en mässa informerar mest om alla nyheter och nyskapande detaljer. Efter att ha umgåtts med bössan ett tag slås man av att alla nyheter drunknar i intrycket av hur normal och logisk modellen trots allt känns. 828U känns och fungerar som en vanlig bock, den är bara lite lättare än de flesta tolvor.
Jag brukar själv irriteras av Benellis konstiga formgivning av pistolgreppen på halvautomaterna. Ergonomin brukar fungera bra så länge man inte greppar en fullt anlagd bössa. Att hålla om pistolgreppets hals på halvautomaterna, alltså nära mekanismen, går bra men ett sådant grepp har ju inte så mycket med avtryckaren att göra. Drar man ned handen för att få en bättre vinkel kommer man snart att stöta på problem eftersom man inte når trycket.
Benelli 828U har ett bra utformat grepp som passar alla med normal storlek på händerna och man behöver inte vinkla handen eller kämpa för att nå avtryckaren.
En annan nyhet är det löstagbara trycket som lossas med ett verktyg precis bakom varbygelns bakre fäste mot underbeslaget. Bilder i artikeln visar konstruktionen på ett mer lättbegripligt sätt.
Finessen med att kunna ta loss trycket är så klart att komma åt för rengöring och för att kunna ställa om mekanismen mellan automatisk säkring och manuell.
Trycket är bra men inte unikt, men det är däremot konstruktionen. Trycket tillhör en förserie (internal sample, kallar man det för) och kommer inte att se ut på samma sätt i de serieproducerade exemplaren, en ny variant är redan under produktion. Benelli verkar arbeta hårt med kontinuerlig utveckling och deras produktion går till så att många detaljer beställs utifrån men Benelli själva kontrollmäter varje detalj och gör finish på alla delar som behövs. Den slutgiltiga 828U är alltså inte klar ännu.
Nätskärningen är av fiskfjällstyp men inte direkt typisk formmässigt, hållbarhetsmässigt känns den solid och greppmässigt ger den ett bra grepp utan att vara allt för vasst eller slita på händerna. Toplevern sitter placerad i centrum av lådan men är vinklad till vänster ganska kraftigt, det kan låta udda men ger i praktiken en naturlig rörelse.
Framtiden
Om modell 828U blir populär, vilket jag inte ser några hinder för, skulle jag tro att modellserien kommer att växa ganska snabbt. Benelli har planerat att bygga modellen som en lätt utvecklingsbar modell att jämföra med exempelvis Blaser där många delar är enkla att byta för att skapa en ny bössa.
Om vi bara utgår från en relativt lätt jaktbock med normallånga pipor finns det en hel del att göra utan att skapa speciellt udda modeller. Utan att göra större ingrepp kan ett nytt pipset, med ny form på spången, göra att bössans användningsområde helt förändras. Lägg på en ny kolv till detta, anpassad för skeet, trap eller sporting och anpassningsmöjligheterna blir oändliga.
Hur väl den nuvarande modellen slår är svårare att gissa. Benellis halvautomater har en trogen skara användare och många har säkert inspirerats av alla duktiga trickskyttar som skjuter med Benelliautomater. Hur den draghjälpen påverkar en hagelbock är inte helt lätt att bedöma, kunderna som väljer en halvautomat är också ofta annorlunda än den normale köparen av en bock.
På grund av modellens ganska renodlade jaktegenskaper är det framför allt Jägare modellen vänder sig till, men så kommer det säkert inte att förbli. Den mer eller mindre unika konstruktionen med en låsning som gör patronläget och den bakre regeln till ett trycktåligt paket. Detta innebär att man enkelt kan bygga pipor i olika kalibrar på en baskyl, men skulle till och med kunna bygga dubbelstudsare om man vill.