Tillbehör Vapentillbehör

RCC Ljuddämpare RCC M48

I Falkenberg tillverkas välgjorda ljuddämpare och mynningsbromsar RCC Mekaniska Verkstad AB - RCC. Under ett par veckor har jag haft möjlighet att prova den nya modellen M 48. Vid första anblick ser det ut som en ordinär ljuddämpare, en studerar man denna lite närmare framgår att ljuddämparen är uppbyggd av flera delar, en så kallad moduldämpare. Dessa är uppmärkta A, B och C.

Detta medför också att längden och därmed dämparens expansionskammare kan ändras genom att byta de olika delarna. C-delen utgör ändlocket och måste alltid vara monterad. A och B-modulerna innehåller bafflar och expansionskammare och det är med dessa delar som ljuddämparen kan byggas ihop i varierande konfiguration.
I mitt exempel kan jag sammanlagt bygga ihop tre olika dämparkonfigurationer (AC, ABC, ABBC) tillsammans med bottendelen. I den kombination jag har testat fanns en A-del och 2 B-delar.
Den kortaste konfigurationen väger ca 280 g med en längd om ca 150 mm. Den modulära uppbyggnaden ger flexibilitet som största fördel.
Nackdelen är att varje modul bygger lite extra vikt om man jämför en fast dämpare i motsvarande längd, men jag tycker ändå att vikten ligger helt inom den ”viktklass” som får uppfattas som bra.
Konstruktionsmässigt har A- och B-modulerna samma typ av bafflar (2 st). Det som skiljer är storleken på expansionskammaren, dvs. längden.
Med alla delar monterade väger dämparen 420 g och mäter ca 220 mm. Det är endast den kaliberoberoende bottendelen som är licenspliktig, övriga delar är tillståndsbefriade. Fördelen är att dessa delar kan köpas till lösa vilket gör att man kan anpassa ljuddämparen till andra kalibrar och patroner.
Den kortaste konfigurationen skulle i mina ögon passa utmärkt till en drevjaktsbössa, där den endast förlänger pipan ca 70 mm. De längre varianterna passar bättre till t.ex. vaktjakt. Givetvis är den ljuddämpade funktionen beroende av expansionskammarens volym. Den innebär att den kortaste dämpar något mindre än den längsta.
Under provskjutning uppfattade jag att denna dämpare är jämförbar med andra dämpare i samma storlek. Det ska också understrykas att dämpningen också är patronberoende.

 

Underlättar rengöring


Den modulära uppbyggnaden förenklar rengöring av dämparen mycket och moduläriteten kan även nyttjas för att optimera precision med en viss laddning. Jag tänker då framförallt på fabriksammunition. De olika modulerna i ljuddämparens kommer att fungera som pipvikter, vilket i sin tur medför att pipans pipsvängningar bli beroende av modulernas sammansättning. Designen är helt cylindrisk, vilket är naturligt med tanke på att modulerna ska kunna vara växlingsbara.
Ändlocket är avundat och det är en bra detalj eftersom att vassa kanter alltid har en tendens till att haka i eller hyvla smuts.
Bottendelen skulle gärna av samma anledning kunnat få ha ett koniskt avslut. Ljuddämparen är alltigenom tillverkad av aluminium, med svart eloxerad matt finish. Modulernas gängor är välgjorda. Dessa har i botten en o-ring som för att modulerna sitter väl ihop. Jag uppfattar överlag RCC M 48 som mycket välgjord.

Dämparen levereras med monteringsanvisningar, pipbussning samt rostfritt metallnät. Det senare är tillför att användas i expansionskamrarna för ytterlige förbättra ljuddämpningen genom att skapa asymmetrisk turbulens hos krutgaserna.
RCC M 48 ger i mina ögon jägaren en välgjord ljuddämpare med mycket stor flexibilitet. M 48 ger därmed möjligheten att med en licenspliktig del som grund bygga ihop ett stort antal ljuddämparkonfigurationer. Det ser jag som mycket användbart för den som endast vill ha en ljuddämpare på papparet.
I praktiken kan M 48 ge väldigt många ljuddämpare till jaktgarderoben. Även prismässigt ligger M 48 mycket bra till. Den ger mycket funktion för pengarna. Sammanfattningsvis är RCC M 48 en ljuddämpare jag kan rekommendera.

 

Tillverkare: RCC

Modell: RCC M 48

Rekommenderat pris: 3395 kronor

Moduler: A- B-modul 495 kronor /styck

C-modul 295 kronor

 

Hemsida: www.rccab.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår