Nyhet Vapentidningen #3 2024

Kolfiber och elektronik

Väl tillbaka efter årets IWA-mässa i Tyskland är det dags att försöka sammanställa och smälta intrycken. Mässan hade i år 50-års jubileum vilket firades med tilltaget pompa och ståt. Även om snittar och bubbel onekligen känns som en trevlig inledning, var det inte därför vi var där. Fokus låg naturligtvis på att nöta sulor i de väl tilltagna mässhallarna för att snoka fram spännande nyheter från stora och små.

Annons:

Vilka var då årets heta nyheter och fanns det några trender att fånga upp? När det kommer till hårdvarorna på vapenfronten fanns det en hel del nya och intressanta modeller bland både studsare, hagelbössor och pistoler. 

En tydlig trend på studsarsidan är att allt flera tillverkare nu erbjuder sina studsare med kolfiberlindade pipor. Fler och fler modeller som annars brukar förknippas med jakt levereras nu också med chassin direkt från fabrik. 

Uppenbart är att de senaste årens ”målskytteboom” har lett fram till vapen som ligger i gränslandet mellan målskytte och jakt på lite längre avstånd.

 Jag kunde också notera att flera tillverkare har börjat använda sig av en ny tillverkningsmetod för studsarpipor.  Metoden innebär att piporna inte längre kallhamras, skär- eller dragräfflas, utan man använder istället en lösning där en katod arbetar fram en räffling inne i loppet. 

Metoden ska enligt uppgift både ge hög ytfinhet i kombination med att man kan få fram många pipämnen på kort tid. 

På optiksidan börjar nu fler och fler tillverkare arbeta in elektronik i traditionella sikten där användaren får möjlighet att kompensera för olika avstånd via en display som finns inne i siktet. Denna utveckling känns mycket spännande, speciellt när den kombineras med en avståndsmätare kombinerad med en handkikare, vilka kopplas upp mot siktet via Bluetooth och en app i telefonen. Denna kombination erbjuder massor finesser som gör det enklare att ta skott på långa håll, men även att hitta fällt vilt efter det skottet har avlossats. Vi kommer att återkomma med tester av sådana sikten och kombinationer under året.

Som väntat fortsätter också kampen mellan de olika tillverkarna av termiska enheter där fokus i mångt och mycket ligger på att få fram sensorer med högre upplösning. Det dyker även upp nya ”tillverkare” som svampar ut jorden, men i många fall kan man ställa sig frågan om de produkter som erbjuds är unika. 

I många fall får man känslan av att man i en monter hittar en produkt som presenteras som en ”världsnyhet”, men att man hittar exakt samma produkt ett par montrar bort hos ett helt annat företag… Uppenbarligen är inte alltid saker vad de verkar vara när man studerar dom lite närmare!

 

Dags att frossa i lite spännande nyheter och fler kommer i följande nummer. Trevlig läsning!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår