Nyhet Vapentidningen #7 2023

Kaliber 16 i magnumutförande

Bruket av stålhagel har varit stigande sedan de ånyo infördes i USA på 1980-talet.

Kunskapen om detta nygamla hagelmaterial har sedan dess ökat explosionsartat både vad avser vapen och ammunition. Det ser vi i dag genom stålprovet som inom resten av EU symboliseras med en lilja eller Fleur-de-Lys som den egentligen heter vilket stämplas i vapnet efter ett stålhagelprov.

Här har dock en hagelkaliber hamnat i ett lite märkligt vakuum – kaliber 16. Eftersom denna kaliber är lite ensam om att aldrig ha fått en magnumvariant eller ens en semimagnumvariant har även nytillverkade vapen i kaliber 16 inte normalt sett stålhagelprovats. Stålhagelprovet innebär ett test mot det som brukar kallas semimagnum dvs en 70mm hylsa som laddas till magnumtryck. För kaliber 12 betyder det att man går från ett maximalt arbetstryck om 740 bar till ett maximalt arbetstryck om 1050 bar. För kaliber 16 är det ett lite mindre hopp – från 780 bar till 1050 bar, och därmed ett högre provtryck för vapnet – från 980 bar till 1320 bar.

Detta extra tryck har man behövt för att ge stålhaglen den extra fart de behöver för att ge bra prestanda i vid jakt. Erfarenheter från Danmark ger vid handen att man bör sträva efter minst 400m/s i utgångshastighet med stålhagel.

Något enstaka specialbeställt customvapen har funnits ett tag, men på det stora hela har den trevliga men väldigt förbisedda kaliber 16 lämnats därhän. Dock fastställde CIP en magnumversion av kaliber 16 redan för knappa 10 år sedan tillsammans med en för kaliber 28, men inte förrän nu har det börjat komma ut vapen i kalibern på lite bredare front i kölvattnet av det förestående stålhagelpåbudet.

När det finns ett magnumutförande av en kaliber kan man även göra en semimagnum, och därmed en högeffektspatron laddad med stål. Detta är inte till någon nytta för de som har äldre hagelvapen i kaliber 16 men det visar att kalibern på intet vis är bortglömd. För de kaliber16 fantaster som faktiskt finns därute – kan nu fortsätta bruket av sina kaliber 16, och även köpa nya vapen för de lite hetare högeffektspatronerna.

Vi säger ju självklart välkommen till denna lite dolda nyhet i hagelvärlden.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår