Nyhet Vapentidningen #3 2023

Försvarets nya eldhandvapen

Den svenska försvarsmakten är på väg att få en ny uppsättning eldhandvapen som ersättare för bland annat automatkarbin AK4 samt AK5, som nu ligger i slutfasen på sin tekniska livslängd. Projektet bakom de nya vapnen är resultatet av ett samarbete mellan Sverige och Finland.

Annons:

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett ramavtal med den finska vapentillverkaren SAKO, och under 2023 kommer det genomföras omfattande tester av varje vapentyp och målsättning är att samtliga nya vapenmodeller ska vara slutlevererande senast 2026. 

Det ena vapnet på bilden går för närvarande under namnet SSV, vilket står för Självskyddsvapen. Vapnets konstruktion bygger på en AR15-liknande plattform, men arbetar med en kort gaspistong. Modellen är framtagen för de soldater och sjömän som inte har striden som huvuduppgift. 

Kalibern kommer att vara 5,56x45 med 11,5” pipa. 

Det andra vapnet har förkortningen AK, Automatkarbin, och är framtaget för de förband som har strid som huvuduppgift. Konstruktionen bygger i det här fallet på den större plattformen AR-10, även här med kort gaspistong. Kalibern är satt till 7,62x51 och vapnet kommer enligt uppgift att förses med en 16”, eller en 18” pipa.

Arbetet pågår även med ett nytt prickskyttegevär som ersättare till PSG 90 i kaliber .338 Lapua Magnum och ett nytt skarpskyttevapen i kaliber 7,62x51, samt ett nytt granatgevär och en ny kulspruta. Spännande tider och vi kommer att fortlöpande hålla oss uppdaterade om utvecklingen!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår