Tillbehör Vapentillbehör Vapentidningen #5 2020

ThorroClean Bore Cleaning System

Mitt under brinnande skyttesäsong har även jakten på ett bra piprengöringsmedel varit intensiv. Med blicken i backspegeln har piprengöringsmedel utvecklats mot mer användarvänliga produkter. Det handlar såväl om hur behagliga medlen är att använda som att tidsåtgången för rengöring har minskat

Annons:

ThorroClean är ett rengöringsmedel från USA som består av två produkter i set.
Jag uppfattar att produkten huvudsakligen är nischat mot gevärsskyttar, men jag tror också att medlet mycket väl kan användas även för andra vapentyper. ThorroClean är ett kombinationsmedel som båda tar bort krutrester och kopparavlagringar.
Det unika med produkten är att det inte behöver verka i pipan under någon bestämd tidsrymd. Rengöringen inleds med en ”förrengöring” med det ena medlet, ThorroFlush. Därefter appliceras ThorroClean med hjälp av en nylonborste som dras genom loppet.
Slutligen ska pipan slutrengöras med ThorroFlush på torrdragningslappar och som avslutande åtgärd ska pipan torrdras med torra lappar.
Efter att ha gått igenom stegen ovan tycker jag att resultatet blev mycket bra och efter att ha tittat med ett boroskop får jag intrycket att pipan blev mycket ren från krutrester.
Pipan som rengjordes hade precis använts under ett intensivt skjutpass. Kopparbeläggningen minskade också påtagligt.  
Sammantaget tog en grundlig rengöring av pipan ungefär 5 min. Det behövdes ca 15 torrdragningslappar innan jag uppfattade pipan som ren, vilket också bekräftades med invändig inspektion.
Jag provade också att i efterhand göra rent pipan med ytterligare ett kopparrengöringsmedel för att ommöjligt indikera om det fanns kavar kopparrester i pipan, vilket det gjorde.
Detta säger inte att ThorroClean inte gjorde rent utan bekräftar snarare att det sällan finns allt för korta genvägar till en ”sopren” pipa. Om ett 100-procentigt resultat önskas bör processen upprepas flera gånger.
Det jag uppskattade mest med ThorroClean var att kemikalierna var behagliga att använda samt att tidsåtgången var mycket kort. Dessutom var rengöringsmedlens flaskor lättanvända. Det gör sammantaget att detta är en användarvänlig produkt, särskilt på skjutbanan mellan skjutpassen.

 

Tillverkare: ThorroClean

Modell: ThorroClean Bore Cleaning System

Leverantör: nordik.se (säljs av återförsäljare)

 

Pris: ca 299 kronor

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår